Verschillende diersoorten kunnen zorgen voor overlast en worden daarom ongedierte genoemd. We kunnen ongedierte opdelen in verschillende categorieën. Elk type ongedierte heeft zijn eigen manier van bestrijden.
Knaagdieren
Knaagdieren kunnen zorgen voor beschadigingen aan uw woning en door uitwerpselen zorgen ze voor stankoverlast. Soms hoort u ze ’s nachts ook door uw woning lopen. Veel voorkomende knaagdieren die voor overlast zorgen zijn muizen en ratten. Muizen planten zich eenvoudig voort, waardoor ze zich snel verspreiden op een nieuwe plek. Muizen worden ook wel cultuurvolgers genoemd, wat betekend dat ze zich vestigen waar mensen zijn. Ratten houden van vochtige en niet te warme omgevingen. Ze vestigen zich vaak bij slootkanten, in kelders, riolen, kruipruimtes, hooizolders, schuren, stallen en opslagplaatsen.
Marters
Een bekend probleem in Nederland is de overlast veroorzaakt door marters. De boommarter leeft in bosrijk gebied, het is de steenmarter die overlast bij mensen veroorzaakt. Steenmarters kunnen zich goed aanpassen aan een nieuwe omgeving en vestigen zich graag rondom mensen in bijvoorbeeld schuren of op zolders. Men hoort soms de typische krabgeluiden van de marter en uitwerpselen zorgen voor stankoverlast. Ook is een steenmarter soms onder de motorkap van auto’s te vinden en kan daar kabels doorknagen. De steenmarter is een beschermde diersoort en mag u daarom niet vangen en doden. Het gebeurt ook dat marters op kippen afkomen. In eerste instantie voor de eieren, maar kippen zelf vallen soms ook ten prooi aan marters. De bestrijding van steenmarters mag alleen door bedrijven met een vergunning. Plaagdierbeheersing Esselink heeft een vergunning om marters te bestrijden.
Mollen
Een dier wat buitenshuis voor problemen zorgt is de mol. Iedereen herkent de molshopen die uw gazon er niet mooier op maken. Mollen kunnen gangen maken van wel 200 meter lang. De mol heeft een zwarte vacht met flexibele haren, waardoor hij ook makkelijk achterstevoren door een gegraven gang heen kan. Mollen zijn goed te bestrijden, informeer gerust naar de mogelijkheden.
Vliegende insecten
Voorbeelden van deze vliegende insecten zijn wespen, hoornaars, vliegen, muggen. Vliegen zorgen vaak in- en om het huis voor overlast. Wespen en hoornaars zorgen vaak buiten voor overlast en een steek kan pijn doen, maar zijn (mits u niet allergisch bent) niet gevaarlijk. Muggen zijn natuurlijk ook bekende insecten die voor overlast kunnen zorgen, iedereen wordt wel eens geprikt met een jeukend bultje tot gevolg.
Kruipende insecten
Kruipende insecten zijn er in veel soorten en maten. Toch is de kakkerlak wel één van de eerste kruipende insecten waaraan mensen denken als je het hebt over overlast. Kakkerlakken zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze dragen allerlei ziektes met zich mee die ze kunnen overbrengen op mensen via onder andere uitwerpselen en huidschilfers. Vooral kinderen, ouderen en zieke mensen lopen risico bij een kakkerlakkenplaag. Naast kakkerlakken zorgen mieren en bijvoorbeeld bedwantsen ook voor overlast. Alle kruipende insecten zijn goed te bestrijden en elk heeft zijn eigen bestrijdingswijze.
Hout aantastende insecten
Soms gebeurt het hout in gebouwen (met name zolders en schuren) aangetast worden door insecten zoals houtwormen of boktorren. Aangetast hout kan gevaarlijk zijn, vooral als het gaat om dragende houtconstructies. Daarnaast komt het ook veel voor dat meubels en vloeren aangetast worden. Schade door houtworm is goed te herkennen, doordat er allemaal kleine ronde gaatjes in het houtwerk te zien zijn. Een boktor maakt gaatjes die wat meer ovaal van vorm zijn. Elke soort heeft zijn eigen bestrijdingswijze.
U ziet er is nogal wat ongedierte wat voor overlast kan zorgen. Graag informeer ik u over de mogelijkheden die Plaagdierbeheersing Esselink u te bieden heeft als u last heeft van ongedierte.
Plaagdierbeheersing Esselink Eefde
Zutphenseweg 84
7211 EE Eefde
Telefoon: 06-53312004
E-mail: info@pdbe.nl